Ο φόβος για τη λήψη αποφάσεων είναι στην πραγματικότητα ο φόβος του να μην κάνουμε λάθος, ο φόβος της αποτυχίας. Η πραγματική γνώση όμως έρχεται μέσα από τα λάθη μας! Πως θα μπορέσουμε να εξελιχθούμε αν δεν πειραματιστούμε;
Αν δεν αποκτήσουμε γνώση και εμπειρία, αν δεν παρατηρήσουμε τι είναι αυτό που δεν γίνεται σωστά, τι είναι αυτό που λειτουργεί αποτελεσματικά και πως θα μπορούσε να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο.
Οι δύσκολες αποφάσεις κρύβουν φόβο γιατί περιέχουν αλλαγή από αυτό που μας είναι οικείο, κρύβουν «απόδραση» από την υπάρχουσα κατάσταση.
Επειδή όταν δραπετεύουμε, καταφεύγουμε από ότι φαίνεται στη ζωή που προτιμάμε, προκύπτει ότι οι φόβοι μας αποτελούν το κλειδί για να ανακαλύψουμε τα ιδανικά μας.
Εκείνο που θέλουμε να πετύχουμε, γεννιέται πολλές φορές από εκείνο που θέλουμε να ξεφύγουμε.
Μέσα από ερωτήσεις αναστοχασμού σχετικά με την απόδοση μας στο κομμάτι που μας προβληματίζει και μας ενδιαφέρει αντίστοιχα, θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην διεκπεραίωση του στόχου μας.
Μην ξεχνάς ότι αυτό που μας απογοητεύει στην πραγματικότητα δεν είναι η έκβαση μιας κατάστασης αλλά η προσδοκία μας σε σχέση με αυτήν.
Όπως έγραψε κάποτε ο Άλτους Χάξλεϋ: “Ο φόβος για τα λάθη έχει μεγαλύτερη επιρροή πάνω μας από τα ίδια τα λάθη”.
Ας δούμε λοιπόν τρία πράγματα τα οπoία κρίνουν την λήψη αποφάσεων :
Αυτή η διαδικασία θα σας κάνει να σκεφτείτε που βρίσκεστε σε σχέση με το στόχο, ποιο είναι το επιθυμητό μέλλον και να αναλογιστείτε σχετικά με τα αποτελέσματα που θέλετε να έχετε. Με κάθε απόφαση που παίρνουμε μπορούμε να αναρωτηθούμε τα εξής:
Καταγράψτε κάθε πλευρά και αναρωτηθείτε τι θα κάνατε αν συνέβαινε το χειρότερο και πόσο όμορφη θα ήταν η ζωή σας αν συνέβαινε το καλύτερο.
Αυτή η μέθοδος δεν μειώνει το ρίσκο που πρέπει να πάρετε αλλά σας προετοιμάζει, πυροδοτώντας μια παραγωγική συμπεριφορά και βοηθά στο να βρείτε λύση σε πιθανά εμπόδια.
Μια μελέτη που έγινε για τις ζωές χιλιάδων εξαιρετικά επιτυχημένων ανθρώπων έδειξε ότι έπαιρναν αποφάσεις γρήγορα και τις άλλαζαν πολύ δύσκολα ή και καθόλου.
Η προσωπική μας δύναμη και η αυτοπεποίθηση κρίνεται και κτίζεται παράλληλα, από την λήψη των αποφάσεων που θα πάρουμε, το πως θα διαχειριστούμε την έκβαση τους, αλλάζοντας την προσέγγιση και όχι τον στόχο.
Την στιγμή που παίρνουμε μια απόφαση το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι το σωστό, το επόμενο είναι το λάθος και το χειρότερο είναι να μην κάνουμε τίποτα.